Loading Map....

Дата/час
05/12/2019
18:00 - 19:30

Място
Полски институт в София
ул. Веслец №12
София

Категория


Представяне на книгата „Пасионът през втората половина на XX век: композиторски решения на литургичния жанр“ от Илия Граматиков

Книгата е музикологично изследване, в което се разглежда актуалната тема за възобновения през втората половина на XX век композиторски интерес към пасионния жанр върху примера на две емблематични произведения – „Пасион по Лука” на Кшищоф Пендерецки и „Пасион по Иоан” на Арво Пярт.

Изданието ще можете да получите срещу доброволно дарение с благотворителна цел. Всички приходи ще бъдат предоставени на Дома за сираци „Св. Николай“ при манастир „Св. Троица“ (с. Нови хан).

Илия Граматиков преподава история на музиката в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Завършил е хорово дирижиране и музикознание в същата академия. Специализира във Виена. През 2015 г. защитава докторска дисертация, въз основа на която е представяната книга. От 2017 г. е гост-лектор в Софийския университет. Работи за БНР и БНТ, както и по различни творчески проекти. Изследванията му са предимно върху съвременна музика. Изявява се и като диригент на Дамския хор „Морфова – Прокопова“. Артистичен директор на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.