Loading Map....

Дата/час
23/02/2023
13:30 - 14:30

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на книгата „Размисли върху българската женска носия“ от Диляна Курдова

Център за книгата и департамент „Музика“ представят книгата „Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с водещ гл. ас. д-р Маргарита Кръстева и дискутант Диляна Курдова.

Поводът за създаването на книгата е да послужи за въведение в света на облеклото и значението му за българката от „едно време“, но не съдържа описания на носии, а гледа частите през призмата на символизма. Представя вътрешната потребност на автора да сподели своите открития в тази посока. Критичното мислене е от съществено значение особено днес, когато ни залива информация от типа „България е единствената страна в света, в която има 40 неравноделни такта… Пайдушкото хоро повдига вибрациите на любовта, то работи там, където е лимфната система“ … „Ганкиното хоро лекува дебелото черво и хармонизира тимусната жлеза, Елениното хоро помага пpи пcиxически разстройства“ … „Дайчово, Черкезко, Варненско, Грънчарско – вcички те са в размер 9/8 и въздействат за единното съзнание“ (взето нейде из нета).

Целта на книгата е да запали всички ни да четем и да не се задоволяваме с полуистини, да е мост между тежките научни трудове и читателите, които искат да знаят повече. Знанието е, за да се споделя. Знанието е, за да се претворява в живота и в сферите, кръжащи около фолклора. За да сме истински пазители и българи.

Темата е особено актуална за студентите от програма „Музика“ в Нов български университет, които в този семестър ще изучават спецификата на българския фолклор в различните етнографски области на страната.

Книгата е издадена от фондация „Шевица“ с председател Петър Ангелов – алумни на бакалавърска програма „Музика“, специалност „Българска фолклорна хореография“. Представянето на книгата ще бъде съпроводено с изпълнения на фолклорни песни и танци в камерен състав.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата