Loading Map....

Дата/час
10/03/2022
18:30 - 20:00

Място
Полски институт в София
ул. Веслец №12
София

Категория


Представяне на книгата с разкази "Оланда" и среща с полския писател Рафал Вояшински
Полският институт
и
Издателство Ерго
Ви канят
на представянето на книгата с разкази „Оланда“ и среща с полския писател Рафал Вояшински в Полския институт.
Книгата представя писателката и журналистка Силвия Чолева, с участието на автора Рафал Вояшински и преводача Лъчезар Селяшки.
Моля носете маски, сертификати и доброто си настроение!
Рафал Вояшински (р. 1974, Лубранец) е полски прозаик, драматург и журналист, полонист, преподавател по литература. Автор е на книгите „Крадецът на риби“, „Удоволствието от Живота“, „Хумус“, „Красотата на света“, „Старата“ (на бълг.: Ерго, С., 2014). Плод на срещите му с популярния полски актьор Ян Новицки е фоторепортажната книга „Ян Новицки: Пътят към дома“. Пиесите му са поставяни в радиотеатъра на Полското радио и на театрални сцени. Удостоен е с литературните награди „Едвард Стахура“ (2000), „Оркан“ (2005), Zepter за дебют на годината (2005), фондация Grazella (2007) и др. Книгата „Ян Новицки: Пътят към дома” е номинирана за наградата „Реймонт“, а новелата „Старата“ – за литературния приз на Варшава и наградата „Юзеф Мацкевич“. Член е на Съюза на полските писатели, завежда отдел „Проза“ на литературното списание Wyspa.
Негови творби са преведени на редица европейски езици.
„Оланда“ е последната прозаическа книга на Рафал Вояшински, която съдържа едноименната новела и пет разказа. Книга, в която всекидневни случки, събития и действия в живота на наглед съвсем обикновени хора се преплитат с философски размисли и необикновен зрителен поглед към обкръжаващия свят. Вояшински не прекъсва драстично връзката с героите от предишните си творби. Те разговарят на привидно обикновени житейски теми с нескрита енергия и вяра, че другият ще ги чуе, разбере и ще им съчувства. Говорят с езика на любовта към живота. Имат своя житейска позиция и често не се съобразяват с неоспорими истини. Така те по своеобразен начин изразяват човешката си същност, своя копнеж по свободомислие.
Прозата на Рафал Вояшински е далеч от еднозначността и лесната интерпретация, дори да сме изкушени да търсим в неговите текстове метафори, символи и подтекстови значения. Но тази книга е същевременно славослов на любовта. „Без теб никъде няма да стигна в живота… Толкова живот имам, колкото имам теб…”, споделя разказвачът в „Оланда”.