Map Unavailable

Дата/час
20/02/2024
18:00 - 19:30

Място
НБУ В ЦЕНТЪРа
ул. „Георги С. Раковски“ 191 Б
София

Категория


Представяне на книгата ,,Ще бъде страхотно“ на Йосеба Сарионандия

В книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще бъде представена книгата ,,Ще бъде страхотно“ на Йосеба Сарионандия, издадена от „Пламар“ през 2023 г.

Събитието е с участници Мария Пачкова (преводач на книгата) и Пламен Димитров.

Братоубийствената война е впримчила живота на големи и малки в сърцето Калапорту. Никой не може да ѝ се изплъзне. Но детските очи съзират идването на цирк „Кроне” – той ще пристигне с цял влак, а в него лъвове, маймуни, палячовци, гълтачи на саби, продавачи на цветни балони. Ще пристигне много скоро и ще бъде страхотно!

Йосеба Сарионандия (р. 1958) е един от баските писатели с най-голямо литературно и политическо влияние в Страната на баските. Първата му издадена книга, поетическият сборник „Izuen gordele- kuetan barrena“ („През скривалищата на страха“) се радва на голям успех и силно въздейства на мнозина млади писатели.
През ноември 1980 г. Сарионандия е арестуван и обвинен, че членува във въоръжената сепаратистка организация ЕТА. През същата година получава три литературни награди. По време на престоя си в затвора продължава да пише и се превръща в незаобиколимо присъствие в културния живот. От 1991 г. е член на Академията на баския език.
През юли 1985 г. избягва от Мартутене, скрит в тонколона, след концерт в затвора на певеца Иманол Ларсабал. Години наред продължава да публикува без да е известно местонахождението му, дори когато през 2011 получава голямата награда „Еускади“ за литература. През 2016 г. се появява публично в Хавана, Куба, където се е установил преди време, а през 2021 г. се завръща в родното си място.