Loading Map....

Дата/час
14/11/2019
18:00 - 19:30

Място
НЧ „Пенчо П. Славейков 1921“
бул. Черни връх 35
София

Категория


Представяне на книгата „Загърбената земя” от Владислав Кацарски

Владислав Кацарски е вече известен автор на поезия и проза – негови поетични творби са наградени във времето с различни международни награди, а в скоро време с наградата „Пенчо Славейков”; за романа „Коридорът” той е получил наградата на Съюза на българските писатели „Георги Братанов”. Заедно с това би трябвало да се  каже, че Владислав Кацарски е човек, който успешно съчетава своите творчески усилия с трудна и специфична обществена  дейност – само ще спомена, че е бил председател и зам. председател на организацията на слепите в България и чe е създател на социалното радио БРАЙЛ ФМ.  Активен участник е в и много други обществени инициативи в тази област.

С белетристичното творчество на Владислав  Кацарски се запознах най-напред с публикациите му в литературното списание „Пламък”. Неговите новели „Великден” и „Момче от цветя”, появили се на страниците на списанието, направиха впечатление на мнозина най-вече с убедителното си разказваческо умение и задълбочено познаване на българското езиково богатство. Членовете на нашата редакционна колегия определиха тези публикации като много добре открояващи се текстове – сред немалкото творби от авторски имена, идващи с новата творческа вълна.

Сега пред мен е неговият ръкопис с новели, наименуван „Загърбената земя”. И тук Владислав Кацарски не е изменил на себе си – истински български истории, наситени с драматизъм и романтика, написани с думи, взети и от съвременния напрегнат живот, и от дълбоките пластове на народния език. Книгата е сериозен, и заедно с това – успешен – опит да  се очертаят ярки образи, да се изразят деликатни взаимоотношения във вечния български ден, който съчетава минало и настояще. Подкрепящ по своему Доброто и в най-трудната ситуация, защитаващ истинските чувства в един настръхнал свят, припомнящ ни редица действителни народни добродетели – това е , струва ми се, главното в авторската позиция на Владислав Кацарски и тя заслужава подкрепа.

Георги Константинов