Loading Map....

Дата/час
03/09/2019
18:00 - 19:30

Място
НБ „Иван Вазов“
ул. "Авксентий Велешки" 17
Пловдив

Категория


Представяне на книгите „Клавирната музика на Димитър Ненов“, „Клавирните ансамбли на Николай Стойков“ и „Каталог на творчеството на Николай Стойков – 1966-2019“

На 3 септември 2019 г. /вторник/ от 18.00 часа в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъдат представени три книги – „Клавирната музика на Димитър Ненов“ от проф. д-р Ромео Смилков, „Клавирните ансамбли на Николай Стойков“ от д-р Велислава Стоянова и „Каталог на творчеството на Николай Стойков – 1966-2019“ от д-р Лазаринка Настева.

Димитър Ненов е известен български пианист, композитор, музикален педагог, архитект и общественик. Роден е през 1901 г. Завършва архитектура в Дрезден, където изучава и пиано и музика. Тук пише и първите си  произведения. Завършва музика в Болоня. В България заема важни постове като архитект, става водещ пианист и преподавател в Държавната музикална академия. Пръв музикален уредник на Радио „София“ и създател на фонотеката. Съосновател на Дружеството на Българските композитори „Съвременна музика“ /1933 г./. Димитър Ненов е ярък представител на българския музикален модернизъм. Твори в сферата на симфоничната и клавирна музика. Умира през 1952 г.

Проф. Николай Стойков е роден през 1936 г. в Пловдив. Завършва „Композиция“ при Панчо Владигеров в Държавната музикална академия – София. Специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович, Тихон Хреников и Юрий Холопов. Дългогодишен преподавател в АМТИИ – Пловдив. Съосновател на специалностите „Народни инструменти и народно пеене“ и „Дирижиране на народни състави“. Заедно с проф. Кирил Дженев е един от създателите на ФА „Тракия“. Неоценима е помощта му за развитието на музикалните училища в Котел и Широка Лъка. Творчеството му е в сферите на камерната, хоровата и сценична музика и обработка на български автентичен фолклор.

Представянето на книгите ще бъде придружено от концертна програма на пианистите Велислава Стоянова, Димитър Димитров, Евридика Вълчева, Мартин Дафов и проф. Ромео Смилков.