Loading Map....

Дата/час
13/04/2022
16:30 - 18:00

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на монографията „Българите и опиатите: Производство и търговия: 1879-1944 г.“ с автор Димитър Гюдуров

Център за книгата и департамент „История“ отправят покана за представяне на монографията „Българите и опиатите: Производство и търговия: 1879-1944 г.“ с автор  Димитър Гюдуров в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

 

Водещ на събитието е доц. д-р Йордан Ефтимов с дискутанти гл. ас. д- Методи Методиев и гл. ас. д-р Димитър Гюдуров.

 

От Освобождението до края на Първата световна война България се вписва напълно в общата световна политика към упойващите вещества, като отглеждането на сънотворен мак и добиването на опиум е неразделна част от българската икономика. След края на световния конфликт и въведените от ОН ограничителни регламенти за търговията с опиатите се появява и организираната контрабанда към черните пазари, изпитващи алкалоиден глад. Между 1919 и 1944 г. българската държава също е въвлечена от нейни и чужди граждани в международната мрежа за производство и нелегална търговия с опиум, хероин и хашиш. Изследването има за цел да проследи легалното производство на упойващи вещества, контрабандата с тях и превенцията на българските власти срещу нелегалното им добиване и разпространение.

 

Гл. ас. д-р Димитър Гюдуров преподава нова и най-нова история на България в Нов български университет. Изследователските му интереси са в областта на националните, етническите и малцинствените политики в България и Югоизточна Европа.

 

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.