Loading Map....

Дата/час
12/05/2022
16:30 - 18:00

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на монографията „Отзвуци: Христо Берберов (1875–1948) и неговото наследство“

Център за книгата и галерия „УниАрт“ отправят покана за представяне на монографията „Отзвуци. Христо Берберов (1875–1948) и неговото наследство“ с автори Анжела Данева, Владимир Димитров и Елисавета Станчева в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е гл. ас. д-р Владимир Димитров с дискутант д-р Анжела Данева.

Монографията „Отзвуци. Христо Берберов (1875–1948) и неговото наследство“ представя житейския и творческия път на художника Христо Берберов. Най-ранните сведения за него са от далечната 1894 година, когато като студент в Кралската академия „Албертина“ в Торино участва в Първата изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България с произведенията „Мечкари“, „Шопкиня“ и „Голо тяло“. Публикациите за художника през десетилетията са редки. Намираме отзиви за него по повод участия в общите художествени изложби в сп. „Изкуство“, в сп. „Художествена култура“, в сп. „Художник“. Творчеството на художника Христо Берберов е обект на коментари и през втората половина на ХХ век в общия контекст на по-големи научи изследвания за българското изкуство.

Днес на нас, наследниците, след повече от век се дава възможност да разкажем обективно цялата история на художника Христо Берберов – да открием, чуем и запишем някои отзвуци от нея.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.