Loading Map....

Дата/час
03/06/2021
16:00 - 17:00

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на монографията „Прокурорският надзор: произход, развитие, функции“

Център за книгата и департамент „Право“ представят монографията „Прокурорският надзор: произход, развитие, функции“ с автор Светослав П. Велчев, под научната редакция на проф. д-р Веселин Вучков, поредица „Българско юридическо наследство“ в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Модератор на събитието е проф. д-р Екатерина Михайлова, а дискутант проф. д-р Веселин Вучков.

Книгата  представя историята на Прокуратурата като институция, проследявайки нейното развитие от Античността до 20-ти век. Разгледани са особеностите на всички европейски прокуратури, както и на българската прокуратура, включително отношенията прокуратура/съд, прокуратура/изпълнителна власт, прокуратура/адвокатура и други. Голямо място е отделено на състоянието на българската полиция и необходимостта от реформирането ú по посока създаване на „съдебна“ полиция за събиране на доказателства по наказателни дела.

Автор на книгата е Светослав П. Велчев, заемал поста Главен прокурор при ВКС от 1920 г. до 1932 г. и поста Първи председател на Върховния административен съд от 1932 г. до 1938 г. Той е сред най-известните български юристи до смъртта си през 1943 г. Встъпителната биографична студия от проф. Веселин Вучков очертава живота и книжовното наследство на Светослав Велчев.