Loading Map....

Дата/час
18/01/2022
16:30 - 18:00

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на монографията „Риск: Концептуална рамка“ от Стефан Попов

Център за книгата и департамент „Философия с социология“ представят монографията „Риск: Концептуална рамка“ с автор Стефан Попов в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е проф. д-р Васил Гарнизов.

От 70-те години на ХХ век в западния свят се формира съвременната социология на риска. Възникват различни традиции, дискусиите са интензивни и продължават до днес. Интересният въпрос засяга преживяването за риск и феномена на риска отвъд конкретни рискове, в неговия чист вид. Какво говори за обществата в късната модерност вглеждането в рискове, което стига и до болезнени форми? Коректно ли е отделянето на рисковата проблематика в самостоятелна област на хуманитарното знание?

Книгата представя концептуалната парадигма на риска. Развита е като лексикон с основни понятия като риск, вероятност, опасност, заплаха и т.н., без оглед приложението му. Процесът на приложение е описан в глава за проектния подход. Работата с рискове е въпрос на проектен тип мислене и проектна дейност по идентификация, анализ, оценка и политики по редукция на рискове. Тази връзка налага да се дефинира проектната нагласа, нейни основни характеристики и да се очертае начинът на прилагане на рисковата парадигма.

Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата и излъчване през Zoom. 
Meeting ID: 890 1932 3440
Passcode: 659594