Loading Map....

Дата/час
17/10/2023
16:20 - 18:00

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на монографията „За християнския празник Богоявление и неговото отбелязване в Калофер: История и съвременност“ от Живко Лефтеров

Център за книгата и департамент „История“ представят монографията „За християнския празник Богоявление и неговото отбелязване в Калофер: История и съвременност“ с автор Живко Лефтеров в книжарницата на Нов български университет.

В събитието участват проф. Момчил Методиев, д.ф.н., ръководител на департамент „История“ и главен редактор на сп. „Християнство и култура“, и доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на Софийския университет.

 

Настоящата монография е първото цялостно изследване за отбелязването на Богоявление в Калофер. Въз основа на разнообразна изворова база и съществуващата историография по въпроса са разгледани богослужебните практики и народните обичаи, свързани с празника, както и доколко традицията е оригинална и доколко – повлияна, най-вече в периода на комунистическата власт, стремяща се да подмени и да изличи неговата религиозната същност. Избраният от автора интердисциплинарен подход вписва Богоявление и неговото отбелязване в Калофер в по-големия контекст на религиозния живот в Пловдивска епархия и като цяло на БПЦ през отделните периоди от модерната и съвременна българска история.

Не на последно място се търси отговор на въпроса защо точно отбелязването на Богоявление, а не на друг християнски празник е толкова важно за жителите на града. Разбира се, внимание е отделено и на популярното мъжко ледено хоро, кога в действителност се появява то и защо предизвиква толкова полярни реакции.

Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.