Loading Map....

Дата/час
11/10/2023
18:00 - 19:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на монографията „Живот срещу живот: Морални дилеми при разпределяне на ограничени медицински ресурси“ от Евгения Христова

Център за книгата и департамент „Когнитивна наука и психология“ представят монографията „Живот срещу живот: Морални дилеми при разпределяне на ограничени медицински ресурси“ с автор гл. ас. д-р Евгения Христова  в книжарницата на Нов български университет.

Събитието е с водещ проф. д-р Морис Гринберг и дискутант проф. д-р Лилия Гурова.

Кой човешки живот е по-ценен? Обикновено отговорът е, че всеки човешки живот е безценен, всички хора са равни и не е редно да се правят такива сравнения. Но когато животоспасяващите медицински ресурси са ограничени и не е възможно да се удовлетворят нуждите на всички, възниква въпросът кой е най-справедливият начин за тяхното разпределяне. В книгата се разглеждат различни теории за основните морални ценности и основните етични принципи на разпределителната справедливост, както и приети в медицинската практика стандарти и насоки. Представени са и психологически изследвания на моралната преценка в ситуации, свързани с разпределяне на ограничени медицински ресурси.

Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.