Map Unavailable

Дата/час
29/02/2024
17:00 - 18:30

Място
НБУ В ЦЕНТЪРа
ул. „Георги С. Раковски“ 191 Б
София

Категория


Представяне на новата книга на проф. Веселин Вучков ,,Места, събития, човеци“

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ отправя покана за участие в представяне на новата книга на проф. Веселин Вучков ,,Места, събития, човеци“

Събитието е с модератор адвокат Милена Златанова.

Книгата ,,Места, събития, човеци“ съдържа биографични есета, пътеписи и текстове за минали събития. Разказва се за необичайната роля на изгряващия писател Иван Вазов, назначен за съдия в Берковица през 1879 г.; за игумена на Рилския манастир Калистрат (1891–1959), противопоставил се срещу изравянето на гроба на Цар Борис III и заплатил тази дързост с цената на свободата си; за забравения публицист Крум-Александър Дзивгов, превърнал се в жертва на съдебна несправедливост през 1936 г.; за безсребърника Алеко Константинов, прострелян нелепо през 1897 г. в навечерието на мечтана преподавателска кариера в Университета. А също за забравените великолепни юристи до 1944 г. – проф. Никола Долапчиев, проф. Никола Саранов, Светослав П. Велчев, Сотир Янев и др. Включени са пътеписи за Стобските пирамиди и Рилския манастир, както и есета за теснолинейката до манастира, пътувала романтично до 1960 г.

Професор Веселин Вучков е ръководител на департамент ,,Право“ в Нов български университет. В тази книга е разказвач на истории, продукт на негови изследователски любопитства.