Loading Map....

Дата/час
23/04/2024
18:30 - 20:00

Място
Гьоте институт
ул. Будапеща №1
София

Категория


Представяне на новата поетическа книга на Роман Кисьов „ЕПИТАФИИ“
Гьоте-институт България & издателство „Ерго“
представят новата поетическа книга на
Роман Кисьов
„ЕПИТАФИИ“
За книгата ще говорят
литературният критик доц. д-р Георги Цанков и акад. Цветан Гайд.
С участието на издателя Мартин Христов, актьора Димитър Горанов
и музиканти от Арт-формация „Орфика“.
Вход свободен.
***
За книгата:
Не от вчера Роман Кисьов отдава огромно символно значение на епитафията, възприемана от него като откриване на път към живота след смъртта, на път към възкресението посредством присъединяването към Вожда на Силите на Светлината. Сега, от висините на натрупаната мъдрост, в поредната разтърсваща сетивата ни поетична книга „Епитафии“, Спасеният осъзнава, че ковчегът, който го очаква, „е Ноев“. (…) Всеки от камъните в поетичната гробница – „неизвестното място“, в което и „смъртта е смъртна“, разказва притча – от потъналия в мрака почитател на суетата в живота, загърбил правдата на Вечния Живот, до Откривателя на Вечната и Святата Любов. Камъни, които посредством Магията на онзи, чийто „живот е висял не на косъм, а на стих“, ни възнасят към „поезията на Бога“.
доц. д-р Георги Цанков
*
Сътворени извън рамката на традиционния жанр, тези оригинални епитафии звучат като съвременни поетични притчи, пронизани от философски прозрения. Изненадващо не краят, а началото, и не затвореният кръг на материалния свят и тленността, а – отвореният вертикал на духовния път, прераждането и новите форми на живот стоят в сърцето на впечатляващите „Епитафии“ на Роман Кисьов. Всичко това, взето заедно, съставя семиотичната система на тази увлекателна книга, посветена на вечните теми за смисъла на живота и смъртта по изцяло нов, оригинален и необикновен начин.
Патриция Николова
***
За автора:
Роман Кисьов (1962) е поет, художник и преводач на поезия. Завършил е Живопис в Националната художествена академия в София. Живее и твори в София.
Самостоятелни изложби в София, Виена, Берлин и Скопие. Участия в колективни изложби в България, Италия, Унгария, Република Северна Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция, Унгария и РС Македония). Илюстрирал и оформил десетки книги на световни поети.
Автор е на 19 поетически книги – 11 в България и 8 в други страни. Негови стихове са преведени на английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, нидерландски (фламандски диалект), датски, гръцки, турски, румънски, руски, полски, украински, сръбски, хърватски, албански, арменски, грузински, арабски, иврит, китайски, хинди, бенгалски и др. Участвал е в редица престижни международни поетически фестивали. Член е на Българския П.Е.Н.-център, почетен член на Съюза на писателите на Армения, член е и на редакционния съвет на международното многоезично списание за европейска и азиатска поезия, поетическа култура и духовност „KADO“