Loading Map....

Дата/час
09/11/2021
16:15 - 17:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на общоуниверситетско издание „АНИМА.bg“ с автор Боряна Матеева

Център за книгата и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ канят на представяне на общоуниверситетско издание „ANIMA.bg“ с автор Боряна Матеева в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Невелина Попова с дискутанти проф. Петя Александрова, д.н. и проф. д-р Надежда Маринчевска.

АНИМА.bg е издание, което изследва развитието, мащаба и кодовете на българската анимация – културно явление, наложило се като най-успешния вид родно кино и получило световно признание като Българската анимационна школа. Книгата е структурирана на колажен принцип, като включва текстове, писани през различни години за различни издания, но също и нови работи. Представени са както историко-теоретични студии, така и портрети на режисьори класици и други значими фигури, интервюта с емблематични български и чужди автори от различни поколения, прегледи на международни и национални фестивали и семинари, анализи на филми, рецензии за книги по анимация и изложби. 

Боряна Матеева е завършила кинознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1976 до 2015 г. работи в Българската национална филмотека като редактор и програматор на филмотечно кино „Одеон“. От 1995 г. води курсове по история на анимацията в Нов български университет, а от 2006 г. преподава „История на ибероамериканското кино“ в НАТФИЗ. Била е член на журитата на ФИПРЕССИ в Анеси, Кан, Буенос Айрес, Лайпциг, Сан Себастиан, Хавана и на анимационни журита в Ан-кара, Висамбур, Варна. Сценарист е на четири документални филма. Носител е на Наградата за филмова критика на СБФД за 1996–1997 и Наградата за критика на Българската филмова академия през 2012 г.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.