Loading Map....

Дата/час
16/10/2019
16:30 - 18:00

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на общоуниверситетско издание „Добри Добрев (1898–1973)“ с автор доц. д-р Ружа Маринска

Център за книгата представя общоуниверситетско издание „Добри Добрев (1898–1973)“ с автор доц. д-р Ружа Маринска на 16. октомври 2019 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет. Водеща на събитието е гл. ас. д-р Владимир Димитров, а модератор – гл. ас.
д-р Иванка Добрева-Драгостинова.

Издателството на НБУ публикува изследването на доц. д-р Ружа Маринска за Добри Добрев по повод 120-годишнината от рождението му.

В панорамата на българското изкуство на XX век Добри Добрев има свое място. В битовата картина, портрета и пейзажа той е създал десетки творби, белязани с високо качество и личен почерк. В движението за родно изкуство, магистрално определящо облика на културата ни в двете междувоенни десетилетия, Добри Добрев предлага своя версия, в която интересът към местния колорит и типаж са органично споени с мека поетичност и вживяване в човешкия свят. Познати и обикнати от детството, образите от Сливен и сливенския край не престават да го вълнуват и заживяват в зрелите му картини от 30-те години. Видяното в Чехословакия – чешките миньори и леярници, лъчезарният словашки цикъл – естествено съпътства българските му творби и допълва неговия образ в този върхов за Добри Добрев период.

Високо оценен навремето като портретист, сега за първи път той е показан с представителни образци и може да бъде видян в целия спектър на артистични възможности на автора и варианти на жанра. Голям цикъл рисунки, изпълнени в различни стилови похвати, но с неизменна остра наблюдателност и умение да хване душата на модела и мотива, убеждават, че пред нас е истински майстор на рисунката. Пейзажите, които в късните години заемат все по-голяма част от творчеството му, изразяват преданата му любов към българската природа.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;