Map Unavailable

Дата/час
20/12/2019
17:00 - 18:00

Място
Община Велико Търново
площад "Майка България" 2
Велико Търново

Категория


Представяне на "Partitura Mundi" на арх. Димитър Върбанов

Имаме удоволствието да Ви поканим на представянето на мащабния труд на великотърновския архитект Димитър Върбанов „Partitura mundi“ („Партитура на света: Графична хронология на историческото и културно развитие на света” ) на 20 декември от 17.00 часа в заседателната зала на Община Велико Търново.

Partitura mundi е мащабен и дългогодишен труд на покойния главен архитект на Велико Търново, който няма аналог в световната литература, история и културология. Той е написан в периода от 1974 до 1982 година, но технологията по това време не е позволявала печата на такава уникална по замисъл и вид енциклопедия.

В завършения си вид изследването обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на 20 век.

Освен като съдържание, мащабното изследване е изпълнено без аналог и като форма, и структура. Арх. Върбанов е изобразил уникална карта, която се състои от 12 части, на които графично в линейно измерение е представена историята на света. Картата е едновременно разработена в политически, културен и археологически аспект;

Авторът винаги е споделял, че в работата си по Partitura mundi се е ръководил от две основни начала – на архитектурата и музиката (самият той е и цигулар и дълги години работи като заместващ цигулар във великотърновския театър). В хоризонтални ивици върху лентата е разпределено място за разделите: геология, обща история, българска история, архитектура, музика, изобразителни изкуства, литература. Във вертикално отношение с по-плътни линии са показани столетията, вписани цифрово в горния край на листа. С по-дребен шрифт се маркират десетилетията на всеки век.

Дългогодишните изследвания и творчески търсения на арх. Димитър Върбанов най- сетне видяха бял свят през 2019 година, като днес е факт голямото луксозно издание на „Партитура на света“, в бутиков тираж от 100 броя. Инициативният комитет и наследниците му ще дарят голяма част от него на библиотеки, читалища и културни институции.