Loading Map....

Дата/час
13/03/2024
16:30 - 18:00

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на последните две книги на проф. Ивайло Знеполски - „Тоталитаризмът“ и „Семейни разправии“

Институт за изследване на близкото минало, департамент „История“ и Център за книгата представят последните две книги на проф. Ивайло Знеполски „Тоталитаризмът: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ и „Семейни разправии: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с водещ проф. Момчил Методиев, д.ф.н. Участват проф. Пламен Дойнов, д.н., ректор на Нов български университет и Димитър Димов, Институт за изследване на близкото минало.

Тоталитаризмът: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон
Проф. Ивайло Знеполски: В центъра на това изследване са трудовете на трима изследователи на тоталитаризма, трима начинатели  –  Хана Арент, Ерик Вьогелин и Реймон Арон, много различни автори, ярки индивидуалности, чиито срещи и сблъсъци спомогнаха теорията за тоталитаризма да не се появи като  догматична дисциплина, а като  проблемно поле, отворено към нови аспекти и към динамиката на промените във времето.

Семейни разправии: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон
Проф. Ивайло Знеполски: В тази книга отношенията между тях са разгледани в по-широк аспект, който засяга и въпроса за тоталитаризма, но вече не в центъра на вниманието, а вписан в много по-широк кръг от проблеми. Запознаването и с двете книги би обогатило и направило по-пълноценно възприемането и на едната и на другата книга. Но разбира се това зависи от степента на заинтересованост на всеки читател; двете книги спокойно могат да се четат и като отделни творби.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата