Loading Map....

Дата/час
09/01/2019
18:30 - 20:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Представяне на „Преселението” от Боян Биолчев

Новата 2019 г. ще започне добре за всички ценители на качествената литература. На 09.01.2019 г. от 18.30 до 20.30 ч. в литературен клуб „Перото” ще бъде официалното представяне на „Преселението” – най-новата и определяната като най-добра творба на проф. Боян Биолчев.
Заповядайте!

Дългоочакваната книга от Боян Биолчев
„Преселението“ (от Книгоиздателска къща „Труд“) е книга, писана от професор Боян Биолчев с години. Повлияна от личната съдба на неговия род, историята запчва по време на Първата балканска война. Турците настъпват на северозапад и безчинстват в българските села в Беломорска Тракия. Българско семейство бяга с двамата си сина, дъщеря си и новородената си внучка. Едва шестгодишно, едното от момчетата спасява малоумния си брат да не бъде изнасилен от турски войник, като го застрелва със собствената му пушка. Предпазвайки семейството да не бъде открито и избито обаче, дядото задушава новородената си внучка. След много трудности семейството стига в малко българско градче Василико (днес Царево).
Иван е баща на новороденото, който бяга към Бяло море от турската армия, в която е служил, за да не стреля по българи. След много перипетии, далече от семейството и без новини за съдбата му, Иван успява да намери жена си Златина и семейството си. Но дали вече не е късно да бъде залепено това, което е безвъзвратно счупено?
Боян Биолчев успява да пресъздаде умело и истинно атмосферата в българските земи в онези тъмни и смутни времена. Времена, в които без мъжество и доблест, оцеляването е било невъзможно.
Корицата е специален жест от проф. Греди Асса.