Loading Map....

Дата/час
29/05/2023
17:30 - 18:30

Място
Книжарницата на корпус 1, НБУ
ул. "Монтевидео" № 21
София

Категория


Представяне на съчиненията на проф. Борис Йоцов

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ представят съчиненията на проф. Борис Йоцов  в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

В събитието участват проф. Михаил Неделчев, проф. Румяна Дамянова, д.н., доц. д-р Добромир Григоров, гл. ас. д-р Андриана Спасова, гл. ас. д-р Елена Борисова и доц. Морис Фадел, д.н.

Проф. Борис Йоцов е един от значимите изследователи на българската литература и на славянството. През времето на комунизма делото му е подложено на принудителна забрава. Самият той е съден от Народния съд и разстрелян. Съчиненията на проф. Йоцов са издадени от издателски център „Боян Пенев“ по проекта „Българският литературен пантеон и славянският свят в научното наследство на Борис Йоцов“, целящ да въвлече текстовете на значимия изследовател в съвременните хуманитарни дебати. Разговорът за делото на Борис Йоцов ще бъде съпътстван от документален филм за учения.

 

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

снимка: Борис Йоцов приема парада на Софийската девическа гимназия пред храма „Св. Александър Невски“, 1942 г. [Фотография]. Борис Йоцов: Българският литературен пантеон и славянският свят в научното наследство на Борис Йоцов. Достъпна на 22 май 2023