Loading Map....

Дата/час
20/02/2024
18:00 - 19:30

Място
Greenwich Book Center
бул. Витоша №37
София

Категория


Представяне на сборника „Несвоевременно християнство“ от Майкъл Едуардс
Фондация „Комунитас“ ви кани на представянето на сборника „Несвоевременно християнство“ от Майкъл Едуардс. Размисли за книгата ще споделят Теодора Димова, проф. Владимир Градев, проф. Калин Михайлов и Александър Шпатов. Модератор: Тони Николов.
***
Книгата включва единайсет есета, посветени на боговдъхновената и поетична сила на Библията. Сред които: „За радостта“, „Вярата е знание“, „Истинското християнство“, „Любовното дело на превода“ и др. Преводът от френски е дело на Тони Николов, редактор е Димитрина Чернева, а художественото оформление е на Моника Вакарелова.
***
Кой е Бог? В какъв свят живеем? Кой съм аз? Какво означава да бъдеш християнин, да живееш като християнин? Такива са въпросите – малко налудничави, – на които подобава да отговорим и на които, без съмнение, ще трябва непрестанно да отговаряме. А къде да намерим отговорите? В Библията. Ала колцина вярват спонтанно в това – дори сред онези, които признават, че Библията е Словото Божие?… И защо да не се информираме направо от източника, преди да потърсим помощ? Големите богослови, щом става дума за Новия завет, са Матей, Марк, Лука, Йоан, Павел, Иаков, Петър, Иуда и авторът на Послание до евреите, като тъкмо в тяхната компания е редно да слушаме и да размишляваме над Откровението.“
Майкъл Едуардс
***
Сър Майкъл Едуардс (род. 1938 г.) е англо-френски поет и литературен критик. Завършва Кеймбридж с докторат върху творчеството на Жан Расин. Смятан е за един от най-значимите съвременни английски християнски поети, за което през 2014 г. е отличен с благородническа титла от кралица Елизабет II. Основните теми в двуезичното му творчество са връзките между езика, музиката, литературата и Библията. През 2013 г. става първият британец, избран за член на Френската академия. Сред последните му книги са: „Библия и поезия“ (2016) и „Молиер и Шекспир“ (2017).
Очакваме ви на 20 февруари (вторник) от 18 ч. в Книжен център „Гринуич“ (бул. Витоша 37)!