Loading Map....

Дата/час
09/03/2017
18:00 - 19:30

Място
„Галерия 8“
ул. „Хаджи Димитър Асенов” No 119
Стара Загора

Категория


Представяне на сборника с разкази на Доля Борисова Чикакчиева в Стара Загора

Библиотека „Родина” и Издателство „Изида“ представят много интригуващи „Билети за пътуване обратно към детството”! Сборникът с разкази на Доля Борисова.

Книгата се състои от малки разкази с една и съща главна  героиня – момиченце, което споделя от първо лице случки от живота си с приятно чувство за хумор, чести словесни намигвания с привкус на мила самоирония и с детско великодушие към грешките на големите. Тя изглежда лудетина заради своята енергична виталност, но очевидно е изпълнително и добронамерено дете. Понякога героинята откровено манипулативно спазва наставленията на родителите си, а често и обмислено ги нарушава. Възрастните са тези, които не смогват да адаптират инструкциите си към всяка ситуация, в която изпада малката хитруша.

Авторката Доля Борисова е дъщеря на офицер от армията и семейството й е живяло в много градове у нас. Част от героите имат прототипи в реалния живот, а друга част са измислени. В този смисъл авторката чрез своите герои раздава на своите възрастни читатели билети за завръщане в детството.

Разказите са написани много увлекателно, текстът се лее непринудено, с искрящ, намигащ хумор и пораждат мъничко носталгия към златните дни на детството ни.

Доля Борисова е родена в София, но обича и помни с много нежност по-голямата част от големите градове в България, където е минало детството и юношеството й. Решението да свърже живота си завинаги със Стара Загора е взето от нейните родители. Но Стара Загора постепенно се превръща в мястото, където тя намира всичко, заради което човек може да пожелае да живее на определено място – съпруг, дом, любима работа. В Библиотека „Родина” започва работа в началото на 1982 г. Тогава вече е родила двете си момчета. Написала е вече и голяма част от стиховете си. Те са публикувани във в-к „Септември”, Алманах „Хоризонт” и сп. „Жената днес”. Получава две втори награди в конкурса „Веселин Ханчев”. Работата в Библиотека „Родина” носи и професионални плодове – през 2005 г. е отпечатано нейното библиографско проучване: „Своден каталог – Българската възрожденска книга в билиотеките на Стара Загора”.

Предстои библиотеката да издаде още едно нейно изследване  с работно заглавие „ОТПЕЧАТЪЦИ. Уникалното в  старите колекции на старозагорската библиотека Родина”. Изследването включва печати, автографи, екслибриси, надписи, приписки, посвещения, които правят уникални печатните материали от фонд „Редки и ценни издания”, за които е отговаряла Доля в библиотеката.