Loading Map....

Дата/час
31/01/2017
18:00 - 20:00

Място
Големият салон на БАН
ул. "15 ноември" 1
София

Категория


Представяне на сборника "Змей. Змеица. Ламя и хала"

Едно събитие със специалното участие на Татяна Лолова, Бистришките баби и техните внучки!
Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей и издателство „Изток-Запад“ Ви канят на представянето на сборника ЗМЕЙ. ЗМЕИЦА. ЛАМЯ И ХАЛА

Това е сборник с фолклорни текстове, обединени около образите на змея и неговите близки „роднини“: змеицата, ламята и халата. Както сами ще се убедите, разгръщайки страниците на книгата, змеят е един от ключовите персонажи в нашия фолклор, наследник на древни божества, могъщ и опасен противник, но същевременно почитан като владетел на природните стихии, стопанин на планини, извори и пещери, покровител на селища и родове. Змеицата и ламята (халата) заемат по-скромно място във фолклорния свят на българите и се смятат главно за вредители и врагове, но образите им също имат своите архаични корени, специфичен облик и богата символика. На по-дълбоко ниво и четирите свръхестествени създания са свързани помежду си и образите им възлизат към древния архетип на митичния дракон.


В сборника са представени почти всички жанрове на фолклорната словесност: като се започне от песните и приказките, мине се през легендите, преданията и устните разкази и се стигне до анекдотите и съвременните вицове, а също и до кратките форми като поговорки, гатанки, клетви и баения. Присъстват също описания на различни празници, ритуали и магически практики, както и вярвания и представи, свързани с колоритните образи на змея, змеицата, ламята и халата.