Loading Map....

Дата/час
09/06/2021
15:00 - 16:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на „Sociologia del mare: Истории от моряшкия живот“ от Иван Евтимов

Център за книгата и департаменти „Нова българистика“, „Антропология“ и „Философия и социология“ представят общоуниверситетско второ издание „Sociologia del mare: Истории от моряшкия живот“ от Иван Евтимов в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с модератор доц. д-р Ирена Бокова и дискутанти доц. д-р Иван Евтимов, доц. д-р Йордан Ефтимов, доц. д-р Ясен Захариев.

Доц. д-р Ясен Захариев:
„Изминаха около десет години, откакто за пръв път прочетох морските приключения на Иван Евтимов. Тогава не съм предполагал, че днес аз ще пиша в новото издание на тази книга. Също като в историята на помощник-капитана, който от моряк се превръща в социолог, така и в моя случай съдбата нареди нещата по неочакван начин. Книгата на Иван ме спечели още на „първо четене“.  Лека, остроумна, изпъстрена с неочаквани наблюдения, разсъждения и препратки. Хареса ми тази двойственост в житейската ситуация на Иван, при която не е ясно дали пред себе си имаш текст, написан от моряк, който после е станал социолог, или е обратното – от социолог, който случайно някога е бил моряк. Няма как да е едно и също, защото не само хронологически, но и същностно човек е първо едно, а после друго.