Loading Map....

Дата/час
28/05/2015
19:00 - 20:30

Място
Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“
бул. "Цар Освободител" № 15
София

Категория


Представяне на три нови заглавия в поредиците на Софийски университет

Три нови заглавия в поредиците „Съвременна поезия и проза“ и „Нова поезия и проза“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Книгите на Русчо Тихов, Валентина Маринова и Йордан Д. Радичков

От поредицата „Съвременна поезия и проза“ редакторите показват неиздаваните досега стихове на Русчо Тихов в стихосбирката „Някога“.

Заедно с нея, на церемонията публиката ще може да се запознае със следващите млади автори, които бяха избрани за издаване в поредицата „Нова поезия и проза“ Валентина Маринова с нейните „BadTime Stories” и Йордан Д. Радичков с „Малка човешка мелодия“.

Инициативата на издателството да търси и издава млади дебютиращи български автори продължава вече трета година, като досега бяха представени на книжния пазар 12 млади автора. Продължават да се търсят следващите български автори, които да бъдат публикувани, като за контакт могат да пишат до официалната страница на поредицата в социалната мрежа„, обобщават редакторите.

Авторите
Ruschio TihovРусчо Тихов (1947) пише поезията, публикувана в тази книга, докато другарува с Константин Павлов. На 21 години заминава да учи във Франция, където се запознава с Юлия Кръстева, която му помага да разгърне таланта си и като белетрист. Двата ръкописа не виждат бял свят в епохата на комунизма. През 2010 издателство „Парадокс“ публикува странната, поетична, лотреамоновска проза на Р. Тихов („Праволинейна инерция“). В „Някога“ се представя поезията му.

„С други думи, нашият език започва от „нула“ и ако иска да е на равнището на века, трябва да руши от най-високото. „Трагическа участ“, може би, но и единствената теоретически и политически ( да не кажа „морално“) възможна.“

Юлия Кръстева, 1969 г.

Валентина Маринова е на 26 години и живее в София. Работи като маркетинг специалист. Завършила е „Връзки с обществеността“ и има магистърска степен по „Творческо писане“. Интересите й в литературата са свързани с всичко, което е важно, но остава на заден план в ежедневието. Сборникът с разкази „BadTime Stories“ e първата й книга за възрастни.

„Малка човешка мелодия“ е дебютният сборник на Йордан Д. Радичков. В него са поместени 29 къси разказа, писани през последните три години. Те са поредица от гротески, вдъхновени от българското село истории, разкази за конкретни исторически събития и преживявания, написани под формата на своеобразни пътеписи. Йордан Д. Радичков е роден през 1989 година в София, където живее и днес.