Loading Map....

Дата/час
03/10/2023
16:30 - 17:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на учебно издание  „Аспекти на комбинаториката“ с автори Иван Ланджев и Ася Русева

Център за книгата и департамент „Информатика“ представят учебно издание  „Аспекти на комбинаториката“ с автори Иван Ланджев и Ася Русева

Събитието е с водещ доц. д- р Д. Атанасов и участници проф. д-р Иван Ланджев, доц. д-р Ася Русева.

Комбинаториката разглежда задачи за разполагане и преброяване на математически обекти и използва идеи от геометрията, алгебрата и анализа. Разнообразието на приложението на тази дисциплина е удивително – теория на кодирането, криптография, сложност на алгоритми, теория на вероятностите. С това тя е неотменима част от образованието на специалисти в области като математика, информатика, физика, биологически науки, химия, икономика.

Книгата се основава на курсове по комбинаторика в Нов български университет и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, както и на лекции, изнесени при подготовката на националните отбори за Международните олимпиади по математика. Тя е насочена към студенти по математика и информатика, но може да представлява интерес за всички, занимаващи се с проблеми от дискретната математика. Голяма част от материала е достъпен и за ученици от горния гимназиален курс.

 

Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.