Loading Map....

Дата/час
22/06/2018
18:30 - 20:30

Място
Бургас
Бургас
Бургас

Категория


Представяне на "Властта на безвластните" от Вацлав Хавел в Бургас

Събитието е организирано с любезното съдействие на Лина Славова и екипа на културен и социален хъб Читалище Хамалогика – Бургас, съвместно с Чешки център – София, издателство Black Flamingo, посолството на Чешката република и Софийски дискусионен форум.
Автор на превода е Мартин Младенов, редактор, Георги Илиев, а автор на графичното оформление, Калина Сертева.

Настоящото издание бе реализирано по идея на Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум, с подкрепата на Юлия Берберян, Карел Новак и Иван Велков. В началото на книгата е представен специално написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на Библиотеката „Вацлав Хавел“.

Написаната през 1978 година, творбата звучи актуално и днес, четиридесет години по-късно. Сякаш споделеното тогава от Хавел, е написано като рецепта за решаване на настоящите неспиращи изпитания за световната цивилизация. Вдъхновение за екипа ни бе веруюто на Хавел, за „живот в истина“, път за разрешаване на настоящите предизвикателства и за нашето общество.
Откъси от книгата ще бъдат прочетени от Никола Парашкевов, актьор от Драматичен театър Адрина Будевска. Гост на събитието ще бъде г-н Франтишек Гал – консул на Чешката република в България. Събитието ще модерира Мирослава Петрова, а в дискусията ще участват, Мартин Младенов-преводач, Виктор Лилов-издател, Васил Гюров и Петър Стойнов.