Loading Map....

Дата/час
19/10/2018
18:30 - 20:00

Място
Къща-музей „Гео Милев“
ул. Гео Милев 37
Стара Загора

Категория


Представяне на "Записки от селската кръчма" в Стара Загора

Елате и се запознайте с първия голям сборник от разкази на писателя, който се прочу с нестандартните си „Ръководство за половозрели безделници“, „Коляното на стоножката“, „Теория и критика на онанизма“ и „Металургия на думите“.
Този път прословутото му чувство за хумор е отстъпило място на наблюдателя.

Над 9 години събирани истории от селските кръчми, от пейките пред къщите, от дворовете и плевните. Писателят е оставил героите си сами да се представят и сами да разказват за живота си. Сборникът от 88 разказа изобилства от случки, които нито един сценарист не може да измисли – толкова оригинални, смешни и величави по селски са. Авторът твърди в предговора на книгата, че съдържанието е на 98 % автентично. Останалите 2 процента са за изглаждане на грапавините в случките, за преодоляване на откровени цинизми, за смекчаване на ужасяващи подробности и за спестяване истинската личност на някои от героите, които биха били разпознати през 9 села в десето.

Никой след Йовков, Чудомир и Елин Пелин не е обръщал такова внимание на българското село и не е разказвал с такава любов за него и хората.
Книгата е изключителна снимка на съвременното българско селско население – от края на 20-ти и началото на 21-ви век. Такива са и повечето оценки на читателите, които само за един месец след интернет премиерата на книгата поръчаха по куриери половината от тиража към личните си библиотеки.
Вече 20 селища в страната са заявили желание за представяне на сборника в читалищата им.