Map Unavailable

Дата/час
19/11/2019
18:30 - 20:30

Място
Държавна агенция архиви
ул. "Московска" 5
София

Категория


Премиера на „Анастасия Мозер“ от Драголюб Гаджев

На 19 ноември (вторник) от 18:30 часа в Изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” (ул. „Московска” №5) книгата „Анастасия Мозер: Щрихи от един живот в трудно време” ще бъде представена с участието на режисьора и журналист Драголюб Гаджев и самата Анастасия Мозер.

„Щрихи от един живот в трудно време“ е документ, свидетелстващ за три етапа от българската история. Той засяга някои от най-травматичните и все още будещи спорове събития, определили пътя на България от царство, през народна република към демокрация и членство в Европейския съюз и НАТО. Това е разказ за една изключителна съдба в едно тежко и изпълнено с перипетии време.
Пред своя приятел и съмишленик Драголюб Гаджев Анастасия Мозер си припомня за своето трудно детство в Царство България, за гоненията, на които е бил подложен баща й, д-р Г. М. Димитров, за неговата съпротива срещу Тристранния пакт, а след това и срещу комунизма. Тя разказва за капаните на Студената война, за съдбата на българските емигранти, за новата надежда и за разочарованията на прехода към демокрация.
Нейните спомени са документ и за историята на земеделското движение, неговия принос за демокрацията и социалното, икономическо и духовно развитие на България и до днес.
Зад думите на Анастасия Мозер прозира нейната непоклатима вяра в по-доброто бъдеще, в силата на българския дух, в свободата и човечността.
Драголюб Гаджев е режисьор и журналист само на свободна практика през дългогодишния си творчески път. Автор е на много документални филми и публицистични предавания по Българската национална телевизия. От 1990 до 1997 година е кореспондент на Voice of America.