Loading Map....

Дата/час
12/01/2022
19:00 - 20:30

Място
Театрална зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Премиера на „Апотеоз на меланхолията“ от Цочо Бояджиев
В първото си събитие за 2022 г. ви каним на представяне на сборната поетическа книга на Цочо Бояджиев „Апотеоз на меланхолията“ (изд. „Изток-Запад“, 2021).
Актьорите Валентин Ганев и Руси Чанев ще четат стихове от книгата, а между тях ще чуем изпълнения на джазовия тромпетист Венцислав Благоев. Водещ на събитието ще бъде Александър Кьосев.
„Тази книга, лиричен самоотчет на един от най-значителните майстори зидари на днешната българска култура, свидетелства за мъчителното съзряване на съвременната душевност – сложна, нестройна, неуседнала, противоречива.“
Александър Шурбанов

Съобразно официалните изисквания достъпът до събитието ще се осъществява след проверка на зелен сертификат.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

Роден е в Троян през 1951 година. Носител е на националната награда „Христо Г. Данов“, голямата награда на портал „Култура“, наградата „Златната метафора“, Големия кръст на Суверенния Малтийски орден и отскоро – на поетичната награда „Иван Николов“ за стихосбирката си „Кухата сърцевина на живота“.

Свои фотографии е показвал в самостоятелни и групови фотографски изложби, както и в издадените съвместно с Николай Трейман фотоалбуми „Пътят на човека“ и „Денят на човека“.