Loading Map....

Дата/час
22/01/2015
18:30 - 20:00

Място
Национална художествена галерия, Бална зала
пл. "Княз Александър I Батенберг" №1
София

Категория


Премиера на "Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното"

Представянето на книгата е поверено на двамата рецензенти – проф. Милена Георгиева (ИИИзкуствата – БАН) и проф. Чавдар Попов (НХА) в присъствието на авторката – проф. Румяна Л. Станчева.
Водещ е Митко Новков.
Музикални моменти с Велян Ванков (виола), Кристиян Калоянов (кларинет) и Лилия Жекова (пиано).
Събитието е съпътствано от малка изложба с творби на именития художник от архива на Нaционалната художествена галерия.


В тази интригуваща монография работилият във Франция сюрреалист от български произход е представен за първи път в пълнотата на творческите му изяви, не само като художник, но и като писател. Роден преди 120 години в Ямбол, надарен с нестандартен ум и въображение, след установяването си в Париж през 1924 година той омагьосва авангардните среди в цяла Европа и Северна Америка. Интерес буди фактът, че писаните и публикувани на френски език книги на Папазов и до днес не са издадени в български превод.

Позната като литератор с интереси в сравнителното европейско литературознание и балканистиката, сега проф. Румяна Л. Станчева представя резултата от дългогодишните си проучвания върху творчеството на Жорж Папазов. Въз основа на неговите романи и мемоарни книги, тя интерпретира непознати аспекти в сюрреалистичните му картини и извежда „диалозите” му с именити майстори на четката. „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ съдържа богата селекция с репродукции от анализираните картини на Папазов.