Loading Map....

Дата/час
08/10/2015
17:30 - 19:00

Място
Чешки център


Категория


Премиера на кн.1–2/2015 на сп. "Език и литература"

Представяне на наскоро излезлия брой на „Език и литература“, посветен на българистиката в Чехия и бохемистиката в България.

В списание „Език и литература“, най-старото филологическо списание в България, излизащо все още, има традиция всяка година два от четирите броя да се посвещават на двустранна тематика. През първото полугодие на 2015 г. в центъра на вниманието е „Българистиката в Чехия и бохемистиката в България“. За голяма радост на редакцията тематиката получи широк отзвук сред филологическата общност и вместо на нормалните 204 страници, книжното тяло излезе на 308 страници.

В книжката представиха свои работи 38 български и чешки автори, като сред тях има учени с голям опит и многобройни публикации, както и млади преподаватели и изследователи. Намериха място материали, посветени на езика и езикознанието, на литературата и литературознанието, на историята и културата. Разработени са различни съпоставителни българо-чешки теми, както и проблеми на преподаването и овладяването на двата езика. Публикувани са и няколко рецензии за излезли научни филологически книги в България и в Чехия, както и съобщения за научни форуми в двете страни.