Loading Map....

Дата/час
16/02/2018
18:00 - 19:00

Място
Дом на киното
ул. Екзарх Йосиф 37
София

Категория


Премиера на книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“

Премиерата на новата книга на Ани Васева и Боян Манчев, издание на Метеор: „Метеор. Избрани театрални текстове“ ще се състои в партньорство с Гьоте-институт България.

Книгата ще представят Ани Васева – режисьор и автор на текстовете, Боян Манчев – философ, драматург и съ-автор и Дирк Сислак – режисьор и театрален активист, основател на Vierte Welt, иконично пространство за художествени и критически практики, Берлин, Германия. С участието на Леонид Йовчев, Галя Костадинова и студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“

Премиерата на книгата ще ознаменува десетгодишнината от началото на Метеор, свързано със съвместната работа на двамата автори по представлението „Свидригайлов” преди 10 години. През последното десетилетие Ани Васева поставя тринадесет представления с Метеор, девет от които по авторски текстове на Васева и Манчев, а три от деветте в съавторство. Шест от представленията се играят до днес, като във всички тях участва третият централен член на Метеор Леонид Йовчев. Събитията по честването на десетгодишнината са обединени в интензивна програма, включваща и театрален маратон на актуални представления, срещи и разговори с гости от чужбина – Метеорни дни.

За книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“:

Книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ представя текстовете на Ани Васева и Боян Манчев, свързани със съвместната им театрална работа в рамките на Метеор – група от съмишленици, която работи с театрални, художествени и експериментални теоретични форми, развивайки своята радикална поетика. Заедно с актъора Леонид Йовчев, участващ в голяма част от постановките на театралните текстoве, включени в книгата, авторите са двигатели на Метеор. Книгата събира всички текстове на представления на Метеор, писани от Васева и Манчев, между които „Пиеса за умиране”, „Болен”, „Франкенщайн”, „Фаетон”, „Пиеса за теб”, „Лъвкрафт”, „Пътуване към ада”. Тя представя и два непоставени текста – „Камъкът“ и „Вакханки“, както и „Изверги: Манифест за нечовешки театър“. Трите тематични ядра, около които са организирани текстовете – „Новото тяло“, „Изверги“ и „Непоправимото“, отговарят на търенията, в които Метеор упорства през последното десетилетие: въобразяването на нови, невъобразими (художествени, политически, екзистенциални техники), а оттам – метаморфозата на тялото и субекта, безформената фигура на чудовището – непонятна, но възбуждаща форма на живот с нечовешки сексапил, (не)обратимостта на времето.

За Metheor:

Метеор е група от съмишленици, която работи със сценични, визуални и текстови художествени и критически форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. Централни фигури на Метеор през десетгодишната му история са Ани Васева (автор, режисьор, теоретик, костюмограф и сценограф), Боян Манчев (автор, драматург, теоретик) и Леонид Йовчев (актьор, съавтор). Проектите на Метеор са определяни от групата и интерпретаторите на работата ѝ като „театър на дезорганизацията”, „нечовешки театър” и „театрална оратория” и се основават, по думите на Ани Васева, на една силна идея за театър. Всяко представление на Метеор се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на експериментална работа с текста и продуктивно критическо изследване на театралните техники.