Loading Map....

Дата/час
26/10/2021
18:30 - 21:00

Място
Столична библиотека
пл. "Славейков" 4
София

Категория


Премиера на книгата с кратки истории „Насън и наяве“ от Роман Кисьов
В Литературния клуб на Столична библиотека ще бъде представена новата книга с кратки истории от Роман Кисьов „Насън и наяве“, издадена от издателство „Ерго“.
С участието на Петър Чухов, Йордан Ефтимов, Мартин Христов;
Музиканти: Венцислав Василев (цигулка) и Радослав Николов (ел. китара), със специалното участие на художника Румен Рачев (ел. китара).
Текстове от книгата  чете авторът.
До събитието ще бъдат допускани само лица, представили сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване в рамките на 12 месеца или отрицателен резултат от направено изследване за COVID-19 (PCR или бърз тест за антигени).
„В новия си сборник с прозаични (но не само) миниатюри Роман Кисьов е постигнал изчистения минимализъм на мъдреца, без обаче да се отказва от дарбата си на поет и художник, който с няколко щриха може да сътворява не само картини, но и цели светове. Това е поредната книга на Роман, в която той споделя натрупаните прозрения, духовен опит и мъдрост и отива далеч отвъд изкусното, красиво и прелъстително боравене с думите. Текстовете чудесно се допълват от рисунките на автора, който е и изявен художник. „Насън и наяве“ е зряла и силна творба, ново стъпало в израстването на писател, който вече отдавна си е спечелил заслужено място сред водещите съвременни български творци, чиито произведения са популярни не само у нас, но и извън границите на страната ни.“
Петър Чухов
„За мен фокусът в „Насън и наяве“ е тъкмо съюзът „и“. Той е широката ничия земя между старозаветното и новозаветното, между приказното и съвременното, между митическото и достоверното. И, разбира се, тук Бог всъщност е творчеството, радостта и тегобата на артистичната мисия, нейната самота и доблест. И понеже сънищата размиват реалността, бих отбелязал още една юнгианска емблема – Сянката. У Роман тя е от думи. Или кървѝ. Изобщо, тук винаги имаме някакво напрежение между противоположности, което стихотворението в проза не снема, камо ли да избира едната страна. Дори авторът да е посочил или подсказал какво лично той избира, напрежението е загадка, която расте.“
Марин Бодаков