Loading Map....

Дата/час
01/12/2021
19:00 - 20:30

Място
Театрала зала на Софийски университет
SU Sv. Kliment Ohridski
Sofia

Категория


Премиера на книгата „Театър и истина“ от Ани Васева
Представяне на книгата „Театър и истина“ (Метеор, 2020) от Ани Васева с участието на Димитър Вацов, Камелия Спасова и Димитър Божков.
Наистина ли се случват нещата в театъра? Събитията в театъра действителни ли са? В театъра лъже ли се? Каква е разликата между „наистина“ и „истина“ в театъра? Въпроси, чийто отговор уж знаем – в театъра нещата не са „като в живота“. И все пак театърът е живот. Театърът е място на чудеса. Театърът е място, където имаме шанса да преживеем живота като друг. „Театър и истина“ се заема да изследва възможностите, които тези въпроси разтварят пред нас. Да открие как театърът едновременно е наистина и не е и как това не е лъжа.
В тази книга любителите и изследователите на актьорското майсторство, на режисурата, на теорията и историята на театъра ще открият и анализи на проблеми като ефектът на отчуждението при Брехт, естественото при Станиславски, възможността при Арто, биомеханиката при Мейерхолд, как театърът е игра според Шехнер, защо ролята е призрак според Коклен, както и защо актьорът може всичко. Разгледани са понятия като „действителност“, „игра“, „илюзия“, в светлината на тезите на ключови за рабирането на театралната теория философи като Дидро, Лесинг, Гьоте, Шилер, Шелинг, Хегел. Специално внимание е отделено на явления като „реалистичен театър“, „условен театър“, „политически театър“, на съвременната теория и практика в областта, както и на частния случай на „перформанса“.
Ани Васева е режисьорка и изследователка на изпълнителските изкуства, съоснователка на Метеор. В театралната си практика има зад гърба си над двадесет постановки, както и радиопиеси, видеотеатър, изложби и други визуални проекти. Пише статии и критически изследвания в областта на театъра, танца и визуалните изкуства. Изнасяла е лекции, преподавала е и участвала в проекти на множество български и чуждестранни институции като НБУ, СГХГ, Гьоте-институт, Културен център на СУ, Токийски университет, Университета Холинс (Вирджиния), Tanzquartier (Виена), Музей Сералвеш (Порто), Kunstenfestivaldesarts (Брюксел), Rotor (Грац) и др. „Театър и истина“ е втората ѝ самостоятелна книга след „Що е то съвременен танц“ (Метеор, 2017).
Книгата е издадена с помощта на Министерство на културата. Дейността на „Метеор“ през 2021 г. се осъществява със съдействието на Национален фонд „Култура“.
Събитието ще се проведе съгласно актуалните към деня противоепидемични мерки. Ще се изисква представяне на сертификат за ваксинация, отрицателен бърз тест или тест за наличие на антитела.