Loading Map....

Дата/час
22/01/2018
21:00

Място
Гранд Хотел София
ул. "Гурко" 1
София

Категория


Премиера на „Концлагерът „Белене” 1949-1987” от Борислав Скочев

Със своите 924 страници и близо 1800 бележки изданието „Концлагерът „Белене” 1949-1987” от Борислав Скочев е най-мащабното изследване досега, посветено на този комунистически концлагер в България, създаден по съветски образец.

Изследвайки документите, които са ни оставили палачи и свидетели, и възкресявайки гласовете на хората, оставили ни своите спомени за погубените човешки животи и съсипаните човешки съдби на острова край Белене, трудът на Борислав Скочев е безценен принос не само за българската, но и за световната историография.

На разговор-дискусия, посветен на концлагера „Белене”, където режимът моделира новия социалистически човек в опит да унищожи човешкото достойнство и порива за свобода,
ви канят издателство „Сиела”, авторът Борислав Скочев и модераторът на дискусията Даниела Горчева.

Участие в дискусията ще вземат разследващият журналист Христо Христов от фондация „Истина и памет”, организирала наскоро изложбата „Свидетели: памет за концлагера в Белене” и отец Паоло Кортези от Културен център „Евгени Босилков” в град Белене . Кратък исторически преглед ще направи проф. Евелина Келбечева.
Своите спомени за комунистическия режим ще възкресят бившите концлагеристи Цветана Джерманова, Петко Огойски, Дянко Марков и Сабри Искендер.

Васил Георгиев-Кръпката ще ни припомни своята песен „Спомен за Щеката” по текст на Георги Минчев, в която се разказва за едно момче, попаднало в концлагера заради любовта си към рокендрола.

Концлагерът „Белене” има своите различни периоди и цели, но една основна задача: да създаде безвреден за властта и вреден за обществото човек. Познаването на това минало и на механизмите на тоталитарната власт за смазване на човешкото достойнство и порива към свобода е много важно знание. Не само, за да не бъдат забравени жертвите на комунистическия режим, но и за да се научим да разпознаваме признаците на тоталитаризма отрано и да им се противопоставим навреме.