Loading Map....

Дата/час
31/05/2017
18:00 - 19:00

Място
Дом на киното
ул. Екзарх Йосиф 37
София

Категория


Премиера на "О Б Л А Ц И" от Боян Манчев

Премиерата на новата книга на Боян Манчев “Облаци. Философия на свободното тяло”.
Книгата поставя въпросa за границите на тялото и познанието, както и за метаморфозата на субекта. Тя е опит за създаване на философски текст във фрагментарна и свободна форма, понякога доближаваща се до поетичната. Манчев определя експерименталния си метод като “философска фантастика”.

Фрагменти от книгата четат актьорите Мария Панайотова, Леонид Йовчев и Галя Костадинова от група МЕТЕОР.
След премиерата на книгата и като част от общата работа на Metheor можете да гледате последното за сезона Лъвкрафт – театър в киното

Една книга за облаците трябва да бъде едноврменно лека и интензивна. Нейната драма е, че колкото повече една форма се прояснява, толкова повече тя натежава. Как да устоим в ефирната лекота на формата, без да я обречем на блудкаво, рехаво полубитие? Как да устоим в ефирната интензивност?
Само една мощна мисъл, само една интензивна формираща мощ може да устои на силата на лекотата.
Ексцесът е самата лекота.
Облачната книга започва с ексцес; тя трябва да свърши с ексцес.“

~ Боян Манчев ~

Боян Манчев заличава границите между културните, езиковите и дисциплинарните контексти. От двайсет години насам развива последователно своята философия на метаморфозата в онтологическа, политическа и естетическа перспектива. Без да прекъсва връзките си с българската среда и продължавайки да преподава в България (НБУ и СУ), през последните десетилетия Манчев разгръща дейността си в Париж, където през миналото десетилетие участва в ръководството на една от най-влиятелните институции в съвременната философия, Международния философски колеж, и в Берлин, където е професор по философия и културна теория в Университета за изкуства.

Публикува осем книги на 3 езика и над 200 студии на повече от 20 езика в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Манчев поддържа активен диалог и често дебатира с водещи философи на нашето време като Жак Дерида, Жан-Люк Нанси, Антонио Негри, Шантал Муф, Ернесто Лакло, Етиен Балибар, Мишел Сюриа, Бернар Стиглер, както и с някои измежду най-оригиналните философи от собственото му поколение като Федерико Ферари, Фредерик Нера, Жюдит Рьовел, Тимъти Мортън, Еса Кирккопелто, Димитър Вацов.

Книгата е третото издание на Метеор, след “Що е то съвременен танц?” на Ани Васева и “Ролята на учените в културния и политически живот на традиционна Корея” на Яна Манчева. Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева, Леонид Йовчев и Боян Манчев, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата и на всеки от участниците в нея, разширявайки прогресивно обхвата си. Графичният дизайн на първите две книги е дело на Георги Шаров, а художник на “Облаци” е Свобода Цекова.