Loading Map....

Дата/час
12/05/2017
19:00 - 20:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Премиера на "Осъзнат живот. Как изгубваме и отново намираме себе си“ с участието на автора

Сензационният бестселър „Осъзнат живот. Как изгубваме и отново намираме себе си“ излиза на български език навръх гостуването на своя автор в София!

Д-р Стивън Грос ще представи българското издание на книгата

Осъзнат живот“ (превод: Мая Ненчева, 232 стр., цена: 16 лв.) съдържа деликатно пресъздадени истории за сблъсъка с предателствата на любими хора и за лъжите, които изричаме; за преживяването на смъртта; за решенията и промените, които често са съпроводени с раздяла и скръб. На всички ни се е случвало да се почувстваме в капан на мислите или действията си, жертви на някое хрумване или необмислено решение; сковани от нещастие или страх; затворници на собствената си история. Чувстваме се неспособни да продължим напред, но все пак вярваме, че път ще се намери. Задачата на психотерапевта е да помага на хората да се променят, а промяната и загубата са неразривно свързани. Авторът предупреждава, че заради страха от загуба можем да загубим всичко. После елегантно ни сепва с твърдението, че понякога гневът може да ни предпази от тъгата и се заема да ни покаже как да избегнем механизма, по който попадаме от една безизходица в друга.

Стивън Грос е американски психоаналитик с 25-годишна практика с пациенти. Завършил е Калифорнийския университет и Университета в Оксфорд, преподава в Института за психоанализа и в Лондонския университетски колеж. „Осъзнат живот” е първата му книга – написана в жанра на психотерапевтичната проза, тя съдържа кратки документални разкази, синтезиращи професионалния опит на известния психоаналитик. Всяка конкретна история се разгръща като напрегнато детективско разследване, което поразява с развръзката си – онзи преломен момент в психоаналитичната работа, когато от дълбините на несъзнаваното се извлича истинската причина за човешкото преживяване. „Сънди Таймс” определя „Осъзнат живот” като „блестящо съчетание между упорита психоаналитична работа, дълбоко състрадание и безкрайно любопитство към човешкото сърце”.

Д-р Грос ще гостува в София на 12 и 13 май по покана на издателство „Колибри”, Българското психоаналитично общество и Нов български университет. В рамките на престоя си у нас той ще се срещне с читатели на 12 май от 19:00 ч. в „Перото”, а на 13 май от 10:00 ч. ще изнесе лекция и семинар в Нов български университет.