Loading Map....

Дата/час
05/05/2017
19:00 - 21:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Премиера на "Отново сме поети" от Богдан Тетовски

Стихосбирката „Отново сме поети“ на Богдан Тетовски (Издателство за поезия ДА) ще представят Михаил Неделчев и Владислав Христов. С участието на актьора Станислав Кертиков. Събитието ще се излъчи на живо по онлайн телевизия Artlive – http://www.artlive.bg/

ЧАША МЛЯКО

Вече не искам музика, думи и спомени,
всеки го иска, вески го пее и казва.
Искам да си почивам, дай ми една чаша мляко,
отвори ми прозореца, отвори го със трясък – широко
и недей ме поглежда толкова тъжно, загрижено.
Това слънце нека влезе свободно
да рисува из стаята пъргави слънчеви зайчета.
Дай ми една чаша мляко, побързай, побързай,
докато все още, все още не се е мръкнало.

Богдан Тетовски

Богдан Тетовски (19.07.1936 – 13.12.1998) завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е от поетите студенти с изявен талант от втората половина на 50-те години, от поколението на Константин Павлов, Любомир Левчев, Владимир Башев, Стефан Цанев. Негови стихотворения са публикувани в сп. „Септември“, сп. „Пламък“, в. „Литературен фронт“ и др. След дипломирането си работи в Шумен и в Преслав като адвокат и няколко години е юрисконсулт в завод „Мадара“. Подобно на Иван Пейчев, Богдан Тетовски е душата на шуменската творческа бохема. Хапливият му език ражда остроумни сентенции и епиграми, които стават популярни и се помнят дълго време. Известен е и като много добър познавач и ценител на модерната френска поезия, особено Жак Превер. Любими са му Гогол и Чехов.
Два дни преди смъртта си Богдан Тетовски вижда първата си стихосбирка „Човекът зад вестника“ (изд. къща „Славчо Николов и сие“, 1998), а през 2001 г. излиза от печат и книгата „Къде отива птицата“ (изд. „Антос“). През 2005 г. Богдан Тетовски посмъртно става първият носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“, като със средствата от нея е издадена стихосбирката „Един такъв, неясен, неедин“ (изд. „Български писател“, 2005).