Loading Map....

Дата/час
05/10/2021
18:00 - 19:30

Място
Чешки център
ул. Георги С. Раковски №100
София

Категория


Премиера на поетичната книга "Розово слънце" от Димана Иванова
Издателство Ерго
и
Чешкият център в София
Ви канят
на премиерата на новата поетична книга на Димана Иванова „Розово слънце“.
Книгата ще представи поетът и литературовед д-р Иван Христов.
Музикален съпровод в изпълнение на Иван Христов и Петър Чухов.
Основният сюжет в тази книга е търсенето на Любовта с главно Л. Любовта се скита през различни европейски градове. Тя живее и гори в София, Братислава, Прага, Берлин, Брюксел, Лондон и Букурещ. Тя прелита през различни езици, книги, истински и измислени истории. Тя бива въплътена в много и най-различни души и тела. Понякога бива изстудявана до точката на замръзване. Друг път бива нажежавана до точката на кипене. Но накрая бива намерена, за да ни се яви в пълния си блясък – светла и пречистена, като розово слънце.
Иван Христов
Димана Иванова се отличава не толкова с техниката си на писане, колкото с тематичните територии, в които навлиза. Прави го с откритост, със закачлива еротика, с потресаваща липса на ирония, с хроникьорска добросъвестност към топонимите, с общителната доверчивост на невинния дух, изненадан от това, колко много би искал да разкаже за тялото си.
Кристин Димитрова
Димана Иванова (р. 1979, Варна) завършва СУ „Св. Климент Охридски“ с две специалности – славянска филология с профил чешки език и литература и френска филология. Доктор по сравнително литературознание на Карловия университет в Прага. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса „По стъпките на Григор Ленков“, организиран от Чешкия център в София, както и на награда на СПБ за най-добър превод от български на чужд език (2017). Автор е на три стихосбирки: „Покана за баща“ (2012), „Азбука на желанията“ (2016) и „Som ako morskà voda“ (Братислава, 2018). Нейни стихове са преведени и публикувани на тринадесет езика. Работила е като учител в Словакия и Англия и като координатор на проекти в Чешкия център в София. Член на Съюза на чешките журналисти и Съюза на преводачите в България. Носител на няколко международни поетични награди: от чешко-словашкия фестивал „По страните на Моравия 2018“, „Мелнишки Пегас“ (2018) от Чехия, „Името на розата“ (2018) от Полша и „Амавика“ (2019) от Южна Франция.
Книгата е издадена с подкрепата на Столична програма „Култура“