Map Unavailable

Дата/час
05/10/2023
18:30 - 20:30

Място
PiBooks
ул. "Фредерик Шопен" 12
Варна

Категория


Премиера на "Последен кадър" от Красимир Нейков във Варна
Премиера в книжарница Pibooks, Варна на втората стихосбирка на Красимир Нейков „Последен кадър“ от Издателство за поезия ДА. Редактор Владислав Христов. Оформление Моника Вакарелова.

Модератор на вечерта – Десислава Неделчева!

Красимир Нейков е интересен случай в съвременната българска поезия. Юрист е по образование, но интересът му към хуманитарните науки още в съвсем млада възраст го отвежда до поезията. А в света на поезията той определено плува в свои води. Още през 2014 г. е сред отличените автори на тридесет и първото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, а след това печели голямата награда на „Литературен вестник“ за млад поет. Поетичният му талант кристализира в излязлата през 2017 г. негова дебютна стихосбирка „Естествени неща”. Читателите, а и литературните критици приеха Красимир Нейков като едно от важните имена от поколението поети, родени в началото на 90-те. Това признание го окуражи и той не спря да се развива в полето на съвременната българска лирика и ето – пред нас е вече новата му книга. Красимир я е нарекъл „Последен кадър”, но аз си мисля, че това всъщност е неговата първа голяма стъпка в голямата поезия, в поезията, която носи смисъл, която оставя следи.“
ВЛАДИСЛАВ ХРИСТОВ
„В писането му се усеща не влияние, а ненатрапчиво научени литературни и човешки уроци от Екатерина Йосифова и Марин Бодаков. В поезията му има стоицизъм и няма суета. Стиховете му са белязани от светлочерен минимализъм, тишина и уединение. В тях словото е убежище и оазис за парадокси и е оголено до скелет, до ясен образ и концентриран израз и жест. Изведено е на преден план и това, което убягва на езика и е в неговите граници и покрайнини или извън тях, но е интуитивно познаваемо. Това са свидетелства за търсещ дълбочината автор, за неподдаващ се на изкушението за самоунищожение поетичен глас, докато прогресът и историята упорито продължават развитието си към задънена улица.
Красимир Нейков с лекота говори за малкото и голямото, за интимното, общественото и планетарното и неусетно сменя оптиката, регистрите и перспективата. Поетиката му е само привидно хладна и дистанцирана, тя е директна и дискретна, но държи на загадката в живота и тайната в литературата.“
СТЕФАН ИВАНОВ
Красимир Нейков е роден през 1992 г. във Варна. Завършва Първа езикова гимназия и Юридическия факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Право“. Живее и работи като юрисконсулт в родния си град.
В периода 2014 – 2016 г. е сред лауреатите на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ – Стара Загора, като през 2015 г. получава втора награда. С отличие е от Осмия национален конкурс за хайку на свободна тема (2015). Печели втора награда от Първия български кукай. През 2016 г. е носител на голямата награда на „Литературен вестник“ за млад автор в раздел поезия. Носител е на Първа награда в раздел поезия на второто издание на Националния литературен конкурс „Георги Черняков“ (2016). Негови стихове са публикувани в „Литературен вестник“, сп. „Страница“, „Литернет“, сп. „Кръстопът“ и др.
Автор e на стихосбирката „Естествени неща“, 2017 г. (Издателство за поезия „ДА“), номинирана в категория „дебют“ на четвъртите годишни награди на Литературен клуб „Перото“.