Loading Map....

Дата/час
04/11/2021
18:30 - 20:00

Място
Dada Cultural Bar
ул. "Георги Бенковски" 10
Sofia

Категория


Премиерa на "Презирам графоманите" от Златко Ангелов
Представяне на книгата с есета за писатели „Презирам графоманите“ от Златко Ангелов  в Dada Bar.
Представя: писателят Владимир Зарев, с участието на автора Златко Ангелов и издателя Мартин Христов.
Моля носете маски, сертификати и доброто си настроение!
В книгата, в есеистична форма, са отразени концепциите на автора за: а) литературата; б) писателите и връзките между тях; в) литературния анализ – бил той оперативна критика или класическо литературознание; г) писането от мъже (писатели) и писането от жени (писателки); и д) инструментите и техниките в писателския занаят. На фокус са най-добрите романи, излезли през периода 2017-2021. Наред с това косвено са показани възможностите за излизане на българската литература на световната сцена.
Написани от писател, литературните есета в тази книга включват – съзнателно подбрани – авторите, които в България пишат висока литература, равна по значимост с подобна литература на световните езици. Нищо в тях не е окончателна присъда, а провокация за размисъл. Авторът е убеден, че писателите имат мисия, която се изпълнява най-добре, ако те разговарят и особено ако общуват като приятели. Това прави литературата човешка, т. е. неокончателна. Докато сме живи, ние не знаем нищо за вечността след нас.
Златко Ангелов (1946) е български писател, който живее в Планес дел Рей, Испания. През 2002 публикува мемоара „Communism and the Remorse of an Innocent Victimizer” (Texas A&M University Press, 2002), на български като „Комунизмът и угризенията на един по неволя виновник” (Ангобой, 2002). През 2012 излиза сборникът с новели „Еротични спомени“ (Сиела), а през 2013 – книгата с разкази „Любов на Boogie Street“ (Скалино). Петте есета, отпечатани в „Съвременник“ между 2007 и 2014, съставят корпуса на книгата „Моята Америка“ (Ерго, 2015). През 2017 издателство „Лексикон.бг“ публикува сборника с литературни есета „Литература на края на света“. След приключване на професионалната си кариера (септември 2013), през която е бил преподавател по анатомия, лекар, журналист и социолог, е изцяло отдаден на писателските си проекти. От 2011 до 2018 работи върху ръкописа на роман за живота на семейство през времето от 60-те години на миналия век до 20-те години на 21 век: „Хотелът на спомените“ излиза през 2020 (Знаци, 2020). От 2018 Златко води рубриката „Прочетено за вас“ в сайта за човешки права Маргиналия.бг, където публикува месечни отзиви за книги и автори.