Loading Map....

Дата/час
29/11/2017
18:00

Място
Галерия „Средец“, Министерство на културата
бул. "Александър Стамболийски" 17
София

Категория


Премиера на "Приказките на господин Кабода" от Елена Алексиева

Издателство „Факел експрес“ има удоволствието да ви покани на премиерата на ‘Приказките на господин Кабода“ от Елена Алексиева и с художник Кирил Златков. Водещ на събитието ще бъде Георги Боисов, а книгата ще представи Алек Попов.

Алек Попов

Абсурдни, сериозно-иронични, взрени в детайла и същевременно изчистени от всякакъв бит, тези приказки ни пренасят в един странен свят, зареден с особено напрежение. Те сякаш подтикват към откривателство и водят читателя по непознати пътеки. Но въпреки своеобразието си, историите за господин Кабода не остават изолирани в рамката на експеримента, а дискретно комуникират с някои от най-плодотворните и интересни тенденции в световната и българска литература. Разполагат се в традицията на абсурдната проза за деца и възрастни, създадена от автори като Луис Карол, Джани Родари, Борис Априлов. Не са много произведенията в българската литература, които могат да издържат на това интелектуално предизвикателство и прави чест на авторката, че е избрала този труден път към детските умове и сърца.

Бойко Пенчев

Сборникът с разкази (може да бъде разгледан и като камерен роман с фрагментарна структура) „Приказките на господин Кабода“ разширява полето както на авторските й търсения, така и на психологическата проза, писана на български днес. „Приказките на господин Кабода“ е книга, в която действието тече в една действителност с размити национални, социални и географски маркери. Главните герои са необвързани роднински възрастен и дете, но отношенията между тях са очистени от тривиалните, до болка познати ни пикантерии. Става дума за аналитично вглеждане в изграждането на крехкото доверие между две човешки същества, между които няма друга свързваща линия, освен потребността от обич. Това е книга, показваща как живеенето с другите и живеенето в самота са не противоположности, а сложно преплетени, трудно разграничими понятия.