Loading Map....

Дата/час
18/09/2014
18:00 - 20:00

Място
Алея на книгата София 2014
пл. Света Неделя
София

Категория


Премиера на романа „Плашилото” от Романьола Мирославова

Романът „Плашилото” от Романьола Мирославова ще представят авторката, Донка Петрунова – редактор, Лозинка Йорданова и Ана Александрова – рецензенти на Алея на книгата 2014.

Романът на Романьола Мирославова „Плашилото” (издание на „Изида“, спечелило конкурс на Министерство на културата) е семейна сага с множество духовни и морални проекции. „Това е книга за разкъсаните духовни връзки не само между поколенията, а и вътре в тях, книга за болката от непоносимата човешка близост, за онова „плашило”, което противопоставя цели фамилии едни срещу други, за призрака на злото, което шества не само сред институциите на властта, за мъката, която ни съпътства чак до гроба, а и отвъд него.“ – казва за романа редакторката Донка Петрунова.

„Плашилото” е роман за хора, преживели и осъзнали горчивите уроци на живота, но и за тези, които тепърва ще ги учат. Типична българска семейна сага, каквато много от нас са изпитали на гърба си и са я „скътали в гънките на душите си”, както сполучливо се изразява авторката. Дали историите са истински, изстрадани лично или са чути и майсторски пресътворени, това читателят ще реши сам.

Но авторката се осмелява да ни разкаже тази семейна и животописна история съвсем неподправено, искрено, от сърце. Така че да я съпреживеем, да се замислим, да извлечем поуки. И може би да станем малко по-добри.

Романьола Мирославова е спътницата в живота и творчеството на големия български поет Евтим Евтимов. Самата тя е поет и автор на разкази, пиеси и публицистика. „Плашилото“ е първият й роман.

 

Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата.