Map Unavailable

Дата/час
23/06/2022
18:00 - 19:30

Място
„Триъгълна кула на Сердика“
бул. „Княгиня Мария Луиза“ №16
София

Категория


Премиера на романа ТАЙНАТА ОТ АПАМЕЯ
Премиера на третия роман на Гергана Лаптева!
Събитието ще се проведе  в емблематичното пространство на Триъгълната кула на Сердика. Пригответе се за вълнуващо приключение по следите на древна реликва, изгубена в опустошителна война.
Съдбата среща Борис и Марина сред суровата красота на Югоизточна Турция и им поставя изпитание. Местните говорят, че бойци на ИДИЛ крият плячкосаните от древните храмове на Сирия антични съкровища в тъмните води на язовир Биреджик. Двамата тръгват по следата и попадат на мозайка, по-ценна от всичко, което са се надявали да открият.
Опасност дебне от всякъде и всеки може да е враг, а Марина и Борис могат да вярват единствено един на друг.
Романът изпъква с динамичен сюжет, нови знания за ценни културни артефакти и неочаквана развръзка. Препоръчваме на почитателите на съвременна литература, наситена с реални факти от миналото и настоящето, с екзотични маршрути и ярки персонажи.
18,00 часа в Изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ №16, (непосредствено до Музей на илюзиите)
Модератор на събитието: Невена Праматарова, „Артефир“ на Българското национално радио
ВХОД СВОБОДЕН
Доц. д-р Майя Василева:
„Тайната от Апамея“ е пристрастяващо четиво, туптящо с ритъма на съвременния свят, осветен от отблясъците на миналото!“
 Проф. Георги Рачев, Софийски университет „Св. Климент Охридски“:
„Завладяваща амалгама от приключения, мистика и малко фантазия, поднесена чрез многопластови, красиви, човешки взаимоотношения и всичко това облечено в чудесен диалог – това е новата книга на Гергана Лаптева, „Тайната от Апамея“.
 Гергана Лаптева е родена на 17 февруари в гр. София. Завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“.
Гергана Лаптева е член и работи като завеждащ отдел „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ) – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида.
Участник е в седем експедиции до Ледения континент. В периода 2007 – 2010 г., работи по съвместен геоморфоложки проект с португалския учен Алешандре Тринидаде (Лисабонски университет). Oт 2011 г. участва като художник и фотограф в редица „еко арт“ проекти (съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда, създадено от артисти, които са загрижени за местни и глобални екологични ситуации, вярващи, че възстановяването на връзката на човека с природата е един от приоритетите за съвременното общество). Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.
Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“.
Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.
Автор е на книгите „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“, романите „Монетата“ и „Божествен аромат“.