Loading Map....

Дата/час
03/12/2019
18:30 - 21:30

Място
КНИГАТА | THE BOOK
ул. "Г. С. Раковски" 193
София

Категория


Премиера на "Светкавици" от Радослав Чичев

Радослав Чичев е радиожурналист, водещ на предаванията „Аларма“ и „Артефир“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. Автор е на стихосбирките: „От прашинката на деня“, за която през 2012 г. е отличен с бронзов „Пегас“ на „Южна пролет“ в Хасково, на „Сърцето на ловеца е лисица“ и на „5.6“. Както и на пиесите „Колекционерката“, „Траевремене“ и „Звездата на Планк“. През 2012 г. е победител на Фестивала „София: Поетики“. Един от участниците в поетичното представление „4х4“. Най-новата му книга е „Светкавици“ с художник Росица Ралева.

За книгата ще говори Людмила Миндова, а авторът ще прочете свои стихотворения.

 

Светкавици“ е най-мощната и същевременно най-нежната книга на Радослав Чичев. Потопена цялата в бездънната рана на загубата, тази стихосбирка успява да види най-мъчителните лични преживявания като провокация за търсенето на по-точен и по-въздействащ поетически изказ, което за един поет е най-съкровеният начин на търсене на собствения път, отговорност и смисъл. Точно това впрочем превръща лирическия герой на тази книга именно в „будния син“ – онзи, който вижда под повърхността на думите и нещата, който е в състояние да отключи безкрайната творческа сила и на най-тежките изпитания.
Людмила Миндова

 

Стихотворенията са разтърсващи. Нежност, прямота, сдържаност, отчаяние, могъщество – всичко в няколко реда, в един ред. С приковаваща ни конкретика. Мъртвият баща вече живее в сина. По-силен от сина. И в това няма абсолютно никаква литература. Няма „Баща ми в мен“. Има живот, има смърт – и отново живот. И изведнъж буквалността се пречупва – и става монументална метафора. У нас много се лъже – и това минава за литература. А Радослав Чичев ни дарява сърдечни истини. Не бърза. И живее вместо баща си.
Марин Бодаков