Loading Map....

Дата/час
21/02/2019
18:00 - 19:00

Място
Национална библитоека „Св. св. Кирил и Методий“
бул. „Васил Левски“ №88
София

Категория


Премиера на "Световете на Яворов" от Катя Зографова

Книгата „Световете на Яворов“ се представя в централното фоайе на Националната библиотека. Мястото не е избрано случайно – Яворов е работил тук 4 години! През септември 1904 г. е назначен като библиотекар, в началото на 1905 г. е неин поддиректор на мястото на Пенчо Славейков. И така до август 1908 г., когато става драматург на Народния театър.

Софийската премиера ще бъде необикновено събитие: „Светоглас“ българска полифония изпълняват „Хайдушки песни“ на Яворов и специално възстановената от тях любима песен на поета!

Слова за книгата от проф. Михаил Неделчев и Стоян Радулов.

Водеща на вечерта е актрисата и писателка Божидара Цекова.

Катя Зографова споделя, че Яворов е нейният пръв личен литературен култ, „духовното съкровение“ на детството й, когато уредничка на музея в Чирпан е сестрата на майка й… Този култ продължава и днес – „Световете на Яворов“ са част от него! Книгата представя множествените светове на гениалния български поет: неговите любови, страсти и загадки, каузи, стихове, архиви и музеи. Бездните на трагическата му душа са разкрити в сложната им взаимосвързаност с жените в интимния му живот: неосъществената голяма любов с Дора Габе, потулената история с Весела Монева-Олзомер, епичната любовна война с Лора, истинната роля на Дора Конова според неразлистените ѝ мемоари, значимостта на „Яворовата Мина“ в литературата, драматургията, мемоаристиката и ритуалната памет на българите. Анализирано е дълбинното влияние на трагическия Яворов „код“ върху жизнебитието на Екатерина Ненчева, изтляла от туберкулоза, а темата за митологичната Жена е разтълкувана в „Царици на нощта“ – в съпоставка с Ив. Вазов и Ал. Балабанов в „Антология на българската поезия“ на Дебелянов и Подвързачов, 1910 г.

Книгата представя и професионалните находки на Зографова, работеща от 25 г. в Националния литературен музей, 5 от които като директор. В ролята на литературен „детектив“ тя разследва потулени архиви и приятелства като това с д-р Иван Ненов или интригуващия Яворов фотоалбум, разчита знака на Смъртта в черната маска над леглото в последния дом на Вапцаров, портретува „столиката Ганка Найденова-Стоилова“, „заснема“ в прецизна историческа социокултурна и медийна хроника дълголетната сага на Яворовия музей на „Раковска” 136.
„Световете на Яворов“ е изящно и богато илюстрирана със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за пръв път. Изданието е дело на „Светлана Янчева – ИЗИДА ЕООД“, редактор е Пламен Тотев, дизайнер на книжното тяло – Стефан Тотев, а прекрасната корица дължим на приобщения към култа „Яворов“ син на авторката – Козма Зографов.

Проф. Димитър Михайлов категорично определя книгата като „важен принос в яворознанието“.