Loading Map....

Дата/час
29/01/2019
18:30 - 20:00

Място
Къща-музей „Гео Милев“
ул. Гео Милев 37
Стара Загора

Категория


Премиера на "Техническа проверка" от Ангел Иванов Стара Загора

Премиерата на дебютната книга на Ангел Иванов – сборника с разкази „ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА“

В „Техническа проверка“ са събрани истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек.

***

„В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва.

Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.“

Деян Енев

***

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Национална Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-праотец уста Продан Колев. Преминава през всички детско-юношески формации на местния футболен отбор Янтра. Играе още Футзал и Плажен футбол в отбора на Мони, с който става държавен вицешампион на пясъка през 2006 г. В един момент обаче разбира, че не е достатъчно добър в ритнитопката и я зарязва, като впоследствие завършва “Журналистика“ в СУ “Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио “Реакция“. След това, няколко години е телевизионен сценарист, предимно в “Ку-Ку Презареждане“ и “Господари на Ефира“. И досега пише в различни печатни и онлайн медии, сред които списание “Джамборе“, сп. “Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. Работил е още като наемник и надничар в завод за метали, рецепционист в хижа, гардеробиер в НДК, пазач в склад за топло и хидроизолации в ЖК “Люлин” 3 и копирайтър на свободна практика. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим на Божи гроб, из Светите земи и Света гора Атон (няколко пъти). Част от тези многобройни пътувания са описани в настоящия сборник. Опитва се да бъде православен християнин, но невинаги му се получава. Споделя, че би искал да се завърне там, където никога не е бил, но обикновено се чувства като състезател по спортно ориентиране, който се е загубил в хотела след закуска, преди старта на надпреварата.

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ е неговата дебютна книга, която съдържа текстове, писани през последните 12 години.