Loading Map....

Дата/час
28/09/2014
11:30 - 12:45

Място
Къщура
ул. Георги Бенковски 33
София

Категория


Премиера на "Тиха книга" в София

Премиера на второто издание на „Тиха книга“ на Валентин Дишев в София. Отзиви за книгата:

Екатерина Йосифова:
„Тиха книга” е изключително важна за българската поезия. Изключително важна книга… и малко тъжна – като самия живот.

Людмила Миндова:
„Тиха книга”… Струва ми се, че е изключително трудна като опит за стоене на ръба, като осмисляне и изпитване на вътрешната мяра за света и думите, като отвъдност на самия себе си и точно оттам – като приютеност единствено в мястото на преминаването.
Отказ от драматизъм по отношение на драматичните преживявания.
Тишина там, където се очаква крясък…

Дико Иванов:
Мнозина превръщат смъртта в хоризонт – за да е далечна и вечно отдалечаваща се. Тази книга изисква да се вгледаш в смъртта без писък и хленч – не за да я заобичаш, а за да се вслушаш във всяка възможност за постигане на смисъл по неизбежния път към нея. И да се изправиш…

Марин Бодаков:
Как тишината парадоксално описва и дори тълкува самата себе си? Как нейният аз съзерцава копнежа си по близост с другите? Как пестеливото стихотворение превъзмогва болезнеността си в досега с вечния шум? Как мълчанието превръща детайла в обобщение? Как черното мастило и бялата хартия градят олтар на самотата? Поезията може да отговори на повече въпроси, отколкото смъртта. „Лесно е/ да направиш прозорец,/ ако вече имаш небе.“ Всъщност, „Тиха книга“ на Валентин Дишев има ниско, много ниско небе. И нейната минималистична иконография кърви от само себе си. Тишината – това е разцепление след разцепление на словото, докато търси небе. До пределната атомизация, след която не може да няма небе. (във в-к „Култура”, бр 7, 21 февруари 2014 г.)