Loading Map....

Дата/час
02/12/2014
18:30 - 20:30

Място
Orange Center
ул. "Граф Игнатиев" №18
София

Категория


Премиера на "Яйца на феникс" от Роман Кисьов

В поредицата „Нова българска лира“ издателство „Ерго“ представя стихосбирката „Яйца на феникс“ от Роман Кисьов, поет и художник.

Книгата представят Кръстьо Станишев (редактор на книгата) и проф. дфн Светлозар Игов
С участието на издателя Мартин Христов („Ерго”), актьора Емил Добрев и музикантите Венцислав Василев (цигулка), Радослав Николов (акуст. китара)
=

Писателят Жарко Миленич (Босна и Херцеговина) казва за поета: „Роман Кисьов е поет с изтънчено усещане за мяра. Мотивите в неговите картини и стихове са хармонично преплетени. Самият Кисьов е изключителен познавач на теологията, философията, митологията, историята (особено българската) и литературата, което е и видно от неговите стихове. Кисьов е, преди всичко, род?н поет. Той е също така поет, който се стреми към лаконичност на изказа, стреми се към поетическия идеал – с малко да се каже много… Леснодостъпна, а същевременно дълбока, мисловна и преживяна, поетиката на Роман Кисьов със сигурност няма да остави равнодушни истинските любители на поезията“

„Новата книга на поета Роман Кисьов „Яйца на феникс“ съдържа кратки стихотворения, които той назовава „лапидарии”. Тук краткостта е градивен принцип на всяко стихотворение.

Може би би било уместно да припомним едно заключение на великия римски поет Хораций: „Опитвам се да бъда кратък, / а ставам тъмен.” При нашия поет нека преустроим мисълта на Хораций: „Опитвам се да бъда ясен… и ставам кратък.”

 

Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата